Symposium Maatje Groter

Medisch professionals moeten gebruik maken van de deskundigheid van ouders. Ouders doen er goed aan zich te bekwamen in de speciale zorg voor hun bijzondere kind: Ken je kind, zoek Informatie, Communiceer open en met respect met de professionals en je Kracht zit hem in je gevoel (KICK).

 

Een kind met een chronische zorgvraag is meestal bekend bij verschillende ziekenhuizen en instellingen. Het wordt vaak doorverwezen, terug verwezen en gaat heen en weer tussen verschillende medische hulpverleners. Alleen de ouder heeft nog overzicht over wie wat waar en hoe, en moet dikwijls zelf gaan vragen om een behandeling. De ouder is degene die de zorg rondom het kind regelt, hij is de spil en moet de medische molen telkens een zwieper geven, anders valt die stil. Als ouder moet je dus wel deskundig worden.

 

De vraag is: hoe word je deskundig op het gebied van je bijzondere kind? En wat zijn de valkuilen. Om haar verhaal te verduidelijken gebruikt Elke een voorbeeld uit haar actuele privésituatie.

 

Ken je eigen kind, maar word geen technische zorgverlener. Houd van je kind, geniet van je kind en wees trots op je kind.
Bij het zoeken naar informatie moeten we weten waar en niet verdwalen in de fabeltjes of in de heel slechte ervaringen die niet waar hoeven te zijn. Vraag aan je arts en collega-ouders waar je het beste je informatie kunt zoeken.

 

Communiceren met professionals, zij hebben echter vaak geen tijd. Als je een uitgebreid gesprek wilt, vraag dan om een dubbel consult of maak een afspraak om snel terug te komen. Vraag of je van te voren je vragen kunt mailen, zodat de arts zich kan voorbereiden. Leg eventuele emoties uit. Probeer voor ogen te houden dat je allebei bezig bent voor jouw kind.

 

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief en blijf op de hoogte

 

én

 

Deel deze pagina via Social Media