Beste behandeling door vertrouwen

Een goede relatie tussen arts en ouder vraagt dat beiden duidelijk zijn over verwachtingen en wensen en in openheid en met respect samenwerken. Beiden zijn daarvoor verantwoordelijk.

 

Een interview in de Telegraaf (6 oktober 2009)
De situatie zal velen bekend voorkomen: aan de ene kant van de tafel in de spreekkamer zit de arts die vanuit zijn kennis weet bij welke behandeling een chronisch ziek kind baat kan hebben. Aan de andere kant: de ouder(s) met al hun emoties. Hoe zorg je ervoor dat die twee partijen tot een goed gesprek komen? Dat blijkt nog niet zo eenvoudig.
Elke de Quay uit Den Bosch, zelf moeder van een chronisch ziek kind, achtjarige Floor, probeert zowel ouders als specialisten te helpen om die ‘communicatie’ te verbeteren. Ze geeft sinds kort workshops, lezingen en persoonlijke begeleiding, bedoeld om beide partijen dichter bij elkaar te brengen.

 

Kinderarts Jan Widdershoven van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in ’s-Hertogenbosch erkent het probleem. “Ik merk in mijn praktijk dat goed contact over wat je van elkaar verwacht heel belangrijk is. Een arts moet niet meteen denken: ‘Ik doe het niet goed’, als een ouder meent dat een bepaalde behandeling beter kan. Beter begrip voor elkaar is nodig. Het initiatief van Elke is zeer te waarderen.”

 

Artsen in opleiding besteden, volgens Jacqueline van Wijngaarden van Universitair Medisch Centrum Utrecht, tegenwoordig veel tijd aan training om gesprekken met patiënten of ouders te kunnen voeren. “Soms zijn dat slechtnieuwsgesprekken”, zegt ze. “Zoiets moet je leren.”

 

Download
Beste behandeling door vertrouwen De telegraaf 6 oktober 2009

 

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief en blijf op de hoogte

 

én

 

Deel deze pagina via Social Media