Adviseer liever dialoog

De Orde van Medisch Specialisten adviseert over het fenomeen ‘second opinion’. Het advies zou zich echter moeten richten op cultuurverandering en dialooggestuurde zorg. Los van financiële kosten kan het traject van second opinion nadelig zijn, voor de patiënt, de zorg en de relatie met de arts.

 

De Orde van Medisch Specialisten (OMS) adviseert een eigen bijdrage van patiënten voor een second opinion als een van de mogelijkheden om de stijgende zorgkosten terug te dringen. De patiënt is echter ‘opgevoed’ met het idee van recht hebben op. ‘Second opinion: recht kan u redden!’ wordt vermeld op de site mensengezondheid.infonu.nl. Ook de overheid en zorgverzekeraars presenteren en faciliteren een second opinion als een recht en service: ‘U kunt een second opinion aanvragen als u twijfels heeft over de diagnose of de behandeling die uw eigen behandelaar voorstelt.’ Los van de financiële kosten kan het traject van second opinion echter juist nadelig zijn, voor de patiënt, de zorg en de relatie met de arts.

 

Veel redenen om een second opinion aan te vragen, zoals twijfels en wantrouwen, zijn te voorkomen door goed samen te werken. Ga de dialoog aan en wees open en helder over verwachtingen en twijfels. Bij twijfel doen arts en patiënt er beter aan sámen een second opinion aan te vragen, een intercollegiaal consult, al dan niet in één ruimte: dialooggestuurde zorg. Nut en noodzaak zijn duidelijk; onderzoeken hoeven niet nodeloos herhaald en het zorgstelsel wordt effectief en efficiënt gebruikt. Dat zou de service zijn waarmee zorgverzekeraars hun klanten zo graag van dienst zijn. En aldus zou het advies van de OMS moeten luiden: cultuurverandering en dialooggestuurde zorg.

 

Dit opiniestuk is geschreven mede dankzij de inspirerende dialoog met prof. dr. Michèl Willemsen, UMC St Radboud, waarvoor veel dank.

 

Download
Arts en Auto adviseer liever dialoog

 

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief en blijf op de hoogte

 

én

 

Deel deze pagina via Social Media