Publicaties
Uitgesproken Floor – citaten in en over het leven van Floor (18-1-2014)

“Een indrukwekkend E-ervaringsboek!” “In één ruk uitgelezen. Persoonlijk, beschouwend, respectvol. Ik zeg; verplicht op de boekenlijst van zorgverleners.” “Zal velen in de zorg tot nadenken zetten! Wat heerlijk als je zo recht vanuit je hart kunt schrijven. Raak en raakt!”     “Hoe was jullie weekend?” “Oh, we hebben een heerlijke wandeling gemaakt, met z’n […] Lees verder »

Adviseer liever dialoog (27-8-2013)

De Orde van Medisch Specialisten adviseert over het fenomeen ‘second opinion’. Het advies zou zich echter moeten richten op cultuurverandering en dialooggestuurde zorg. Los van financiële kosten kan het traject van second opinion nadelig zijn, voor de patiënt, de zorg en de relatie met de arts.   De Orde van Medisch Specialisten (OMS) adviseert een […] Lees verder »

Kinderverpleegkundige als bruggenbouwer (27-8-2013)

In de driehoek die wordt gevormd door de kinderarts of –specialist, de ouders en het kind en de kinderverpleegkundige, zal een kinderverpleegkundige de functie van bruggenbouwer krijgen: een brug tussen arts en ouders en kind en tussen de wereld van het ziekenhuis en het leven thuis.   Wat is de rol van de kinderverpleegkundige in […] Lees verder »

Goede zorg mag niet op toeval berusten (27-8-2013)

Marjolein Kalse, epilepsieconsulent, en Elke de Quay, ervaringsdeskundige, waren het eens: goede samenwerking tussen zorgverlener en patiënt, beiden met inbreng van eigen expertise, is cruciaal voor een goede behandeling en een goed leven met epilepsie. Kern van Elke’s betoog: communiceer! Zorgverleners zijn tenslotte afhankelijk van uw informatie. Elke: “Niet gezegd, is niet gehoord en er […] Lees verder »

Regie in eigen hand (27-8-2013)

Goede samenwerking tussen zorgverlener en patient, beiden met inbreng van eigen expertise is cruciaal voor een goede behandeling en een goed leven met epilepsie. Kern van het betoog: Communiceer! Zorgverleners zijn afhankelijk van de informatie die patiënten hen geven. Niet gezegd is niet gehoord en er wordt zeker niet naar gehandeld.   “Behandelaars zien een […] Lees verder »

Er wordt over maar niet met de patient gesproken (27-8-2013)

Bezuinigingen in de zorg zijn onontkoombaar. Daarbij moet de patiënt als ervaringsdeskundige geconsulteerd worden. Vraag de patiënt wat hij nodig heeft voor zijn behandeling en zie de mogelijkheden om te bezuinigen zonder verlies van kwaliteit. Multidisciplinair samenwerken met de patiënt als partner.   Het zal een samenloop van omstandigheden zijn, maar wrang is het wel: […] Lees verder »

Moeder gaat beter in gesprek (27-8-2013)

“Als het nu een gezond pubermeisje was dat met haar vrienden naar het strand gaat, maar zo’n meisje als Floor…” En ook: Gelukkig heb ik in oktober 2007 onze kinderarts en neuroloog kunnen overtuigen om, samen met nog enkele andere betrokken specialisten, samen met mij aan één tafel te gaan zitten om te brainstormen over […] Lees verder »

Symposium Maatje Groter (27-8-2013)

Medisch professionals moeten gebruik maken van de deskundigheid van ouders. Ouders doen er goed aan zich te bekwamen in de speciale zorg voor hun bijzondere kind: Ken je kind, zoek Informatie, Communiceer open en met respect met de professionals en je Kracht zit hem in je gevoel (KICK).   Een kind met een chronische zorgvraag […] Lees verder »

Ze brengt veel extra’s in ons leven (27-8-2013)

Weten wat je moet en wilt weten van je kind geeft zelfvertrouwen. Je wordt zelf een professional. Iedereen kan het, het zijn vaak eenvoudige handreikingen die ik geef. […] De patiënt centraal stellen en krachtiger maken in het behandelplan, daar komt gelukkig steeds meer aandacht voor.   “Floor is een ontzettend positief, vrolijk, krachtig meisje. […] Lees verder »

Beste behandeling door vertrouwen (24-7-2013)

Een goede relatie tussen arts en ouder vraagt dat beiden duidelijk zijn over verwachtingen en wensen en in openheid en met respect samenwerken. Beiden zijn daarvoor verantwoordelijk.   Een interview in de Telegraaf (6 oktober 2009) De situatie zal velen bekend voorkomen: aan de ene kant van de tafel in de spreekkamer zit de arts […] Lees verder »

Ouders cruciaal bij chronisch ziek kind (24-7-2013)

De professional focust op het zíeke kind, de ouder op het zieke kínd. Het belangrijkste element om tot een optimale zorg voor het chronisch zieke kind te komen: een constructieve samenwerking tussen de medisch specialist en de ouder, de specialist zonder opleiding. Wat kan de medisch specialist aan deze samenwerking, gebaseerd op vertrouwen en competenties, […] Lees verder »