Wie in een rolstoel zit is…

Wie in een rolstoel zit is…

Al jaren komen we samen ziekenhuizen en zorginstellingen binnen rollen, mijn dochter en ik. Ik duw haar voort in haar rolstoel. We melden ons bij secretaresses achter een balie. Altijd word ik aangekeken en word ik aangesproken. Zelden wordt iets tegen mijn dochter gezegd. Maar of ik daar ooit echt iets van heb gedacht? Nee.patient-wheelchair

En daar schaam ik me toch wel voor, nu. Want oké, mijn dochter is hartstikke gehandicapt. En ik weet dat ze niet kan praten. Dat ze het waarschijnlijk niet eens in de gaten heeft als er “hallo” tegen haar zou worden gezegd. Hoewel, ze weet wel dat ze Floor heet, daar reageert ze wel op. Door een wenkbrauw op te trekken, door heel kort even naar je te kijken, of (als ze écht goed in haar vel zit) ze ‘zegt’ “Hoeoe”. Dus “Hallo Floor” tegen haar zeggen zou ze best wel eens kunnen snappen.

Maar of ze het nou wel of niet zou snappen mag eigenlijk helemaal niets uit maken, besef ik me nu. Het zou toch gewoon normaal moeten zijn om iets tegen haar te zeggen, ze is boven alles toch een mens… gehandicapt, in een rolstoel, zelden op ooghoogte… Wordt ze ook zo gezien? Wordt ze überhaupt gezien?

En dat vraag ik me NU af. Omdat ik nu een paar keer mijn moeder heb begeleid bij haar ziekenhuisbezoeken. Zo kwamen we samen binnen rollen, mijn moeder en ik. Ik duw haar voort in een rolstoel. We melden ons bij de secretaresse achter een balie. Ik word aangekeken en ik word aangesproken. En mijn moeder… pas toen ik niets terug zei en mijn moeder aan stootte en zei dat ze het zelf moest vertellen sprak de secretaresse tegen mijn moeder en gaf mijn moeder antwoord, keken ze elkaar aan.

In een rolstoel, niet op ooghoogte… En het stomme is, ik had het zelf al die tijd niet door. Ik zag het pas toen mijn moeder niet gezien werd. Pas toen drong het tot mij door: wie in een rolstoel zit is… En dus sta ik nu op en schrijf hier: MENS!

Ik ben zelf blijkbaar jarenlang onbewust geweest van dit effect van een rolstoel. En jij?

 

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief en blijf op de hoogte

 

én

 

Deel deze pagina via Social Media