Over kracht, vliegen en de muur

Vliegende muren

14 jaar geleden werd ik voor het eerst moeder. Van een –naar later bleek- ernstig meervoudig complex gehandicapt prachtig sterk vrolijk meisje. Ik zegde mijn baan op, want al die ziekenhuisbezoeken en -opnames en die onvoorspelbare epilepsie waren onverenigbaar met werk buitenshuis. 9 ½ en 7 ½ jaar geleden werd ik opnieuw moeder van twee prachtige dochters. En 7 jaar geleden zat ik huilend bij de huisarts: “de muren vliegen op me af! Ik wil zo graag weer mezelf zijn, maar hoe moet dat, wie ben ik, wat kan ik?” Een burn-out van het thuis zitten. Een traject bij een psycholoog bracht mij weer in mijn kracht.

 

Ík vlieg

6 jaar geleden startte ik mijn eigen bedrijf. Met veel plezier en succes breng ik trainingen en presentaties vanuit mijn ervaringsdeskundigheid. Ik breng de dialoog in de zorg. In het hele land. Ik prijs mijzelf gelukkig dat ik al zo veel mensen heb mogen inspireren en stimuleren tot betere communicatie en samenwerking tussen zorgprofessionals en zorgvragers.
Ik volgde ondertussen een eenjarige opleiding om mijn trainersvaardigheden aan te scherpen. Ik doe vrijwilligerswerk. Ik heb een sociaal leven. Vol passie combineer ik mijn werk met ons intensieve gezin. Samen met mijn man. Die de afgelopen vier jaar werk en gezin combineerde met een studie. Ik hielp hem met zijn eindscriptie en hield ondertussen het gezin draaiende. En ben inmiddels “sandwich-mantelzorger’: naast de zorg voor onze oudste dochter ben ik mantelzorger voor mijn moeder (ook al wil zij dit zelf niet horen). Alles moet en kan, en nee zeggen is geen optie. Ja, ik sta in mijn kracht! Het zijn niet langer de muren die vliegen, ík vlieg!

 

Tegen de muur

En ik vlieg opnieuw tegen de muur… voor de zomervakantie neig ik opnieuw naar een burn-out. Het afstuderen van mijn man is een groot succes, maar wat wás het intensief. En dan die dubbele mantelzorg-functie. Die kun je niet naast je neerleggen. Dit keer herken ik de signalen. Dus wat ik kón loslaten liet ik los. En dat was vooral mijn eigen werk. Net op tijd, maar wel oververmoeid. En opnieuw mezelf uit het oog verloren. Mijn kracht blijkt mijn zwakte.

 

Mantelzorgers vliegen

De afgelopen maanden heb ik verschillende mantelzorgers gesproken. Ze zijn allemaal zo krachtig, ze vliegen, net als ik. En ze vliegen of zijn gevlogen tegen diezelfde muur. Allemaal. Ook hun kracht is hun zwakte. Het combineren van werk, gezin, jezelf en mantelzorg kan! Als je in je kracht staat, en met veel kunst- en vliegwerk. Tot die muur…

 

Ik houd mijn hart vast voor al die krachtige mantelzorgers. Ik wens hen toe dat ze zich op tijd realiseren dat hun kracht ook hun zwakte is.

 

Weer vliegen

En ik? Ik ben weer een ervaring rijker. Of ik er wat aan kan doen is een tweede. Of ik er wat mee ga doen? Ja! Ik geef mijn verhaal aan degenen die er iets mee kunnen doen: beleidsmakers, zorgprofessionals, zorgvragers en mantelzorgers. Want na een heerlijke vakantie heb ik mijn kracht weer terug. Ik ga weer vliegen! Volle kracht vooruit!

 

Wil je meer weten over de mogelijkheden van mijn unieke van mix ervaringsdeskundigheid, passie en creativiteit? Mail me dan via Elke@BeterinGesprek.nl of bel 06-21800090.

 

Ps. Al bekend met Patient Journey Mapping? Binnenkort breng ik een training Patient Journey Mapping om dialooggestuurde zorg te faciliteren. Gaan wij samen de reis van de patiënt/cliënt maken op zoek naar verbeterpunten?

 

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief en blijf op de hoogte

 

én

 

Deel deze pagina via Social Media