Mamamantelzorger wil scholing

injectiespuit rood hart

Enkele weken geleden kreeg ik bijscholing intramusculair injecteren. Het was al weer járen geleden dat ik deze scholing had gedaan. Wij injecteren altijd in de bil, maar vinden dat in verband met toenemende scoliose en spasmen niet langer handig en verantwoord; ik wilde dus leren injecteren in bovenbeen en bovenarm. “In de bil? Nou, dat was tóen inderdaad de meest gebruikte plek; nú weten we dat dat toch risico’s met zich mee brengt aangezien daar ook een grote zenuw loopt; we gebruiken tegenwoordig liever been of arm”. “Nee, dat doen we al lang niet meer zo. Dat is achterhaald. Het is inmiddels wettelijk verplicht dat…” Blijkt dat wij al lange tijd op een achterhaalde manier injecteren. Injecteren is een voorbehouden handeling, omdat het risico’s voor de patiënt met zich mee brengt. Deze bijscholing was dus uitermate zinvol voor mij. Dank dus aan Epilepsiekliniek Kempenhaeghe!


Maar ik ging ook twijfelen. Hoe zit dat met bijvoorbeeld zuurstof toedienen en permanente maagsonde vervangen? Ik, mama, mag ook dit soort voorbehouden en risicovolle handelingen verrichten, bij onze meervoudig complex gehandicapte dochter. Min of meer geschoold, vooral vaardig door het gewoon te doen. En hoe zit dat met het gebruik van een tillift, of decubituspreventie?
In een verpleeghuis of ziekenhuis mag dat alleen door degenen die hiervoor een aantekening behaald hebben. Het zijn immers voorbehouden danwel risicovolle handelingen. Zij worden ook regelmatig gecontroleerd en bijgeschoold. Ze kennen daar ook tilspecialisten, incontinentiemateriaalspecialisten, decubitusspecialisten. Ik ben volgens mij superspecialist! Met weinig scholing, en vooral de praktijk als leerschool.


Hoe weet ik dat de kwaliteit van de zorg die ik mijn dochter geef goed genoeg is? Wie controleert mij, wie attendeert mij op wijzigingen in beleid, wie schoolt mij? Ik wil me als mantelzorger graag (blijven) professionaliseren, maar hoe? En… hoe wordt mijn scholing gefinancierd? Zinvolle vragen in de discussie rondom mantelzorg en beleid rondom langdurige zorg. Wie geeft antwoord?

 

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief en blijf op de hoogte

 

én

 

Deel deze pagina via Social Media