Mama, krijg ik later ook zo’n kindje?

Jongste springt bij Floor op bed. Haar 8jarige beentjes bungelen vrolijk heen en weer op de maat van de muziek die uit de CD-speler komt. We kletsen gezellig met z’n drietjes terwijl ik Floor verzorg en aan kleed. We zijn dit weekend maar met z’n drietjes thuis en nemen lekker uitgebreid de tijd voor elkaar.

“Mama, krijg ik later eigenlijk ook een kindje zoals Floor?” vraagt ze ineens. Acht jaar oud. Wat gaat er in haar koppie om? Ik moet even schakelen. Ik vertel haar dat die kans heel klein is, dat we dat hebben laten onderzoeken door de dokters. Dan vraag ik haar hoe ze dat zou vinden, een kindje zoals Floor. “Oh, dat lijkt me leuk. Want Floor is altijd zo vrolijk”. Dat is natuurlijk fijn om te horen. Toch vraag ik haar of het haar misschien ook lastig lijkt. “Ja, ook wel lastig, want Floor kan niet praten en dus kun je haar niet altijd verstaan. Of begrijp je niet altijd wat ze wil. En ze kan niet lopen. Dat is ook lastig, want dan moet je haar altijd duwen. En zo’n rolstoel kost vast veel geld”. Ik leg haar kort uit dat wij Nederlanders met z’n allen sparen in een grote spaarpot om dingen te kunnen betalen voor mensen die dat zelf niet kunnen, zoals een rolstoel. “Dat is goed zeg, zo’n grote spaarpot”. Maar ze wil natuurlijk vooral weten hoe een kindje zo wordt als Floor. Hoe leg ik dat nou uit aan een achtjarige? Ik krijg een ingeving.

 

“Je hebt een foto van de papa en een foto van de mama. Van allebei de foto’s pak je de helft. Dat kan op heel veel verschillende manieren: recht door het midden knippen, of hier een stukje en daar een stukje. Als een soort puzzel. Dan maak je van die twee halve foto’s een nieuwe, hele foto en dat is dan de foto van het kindje. Maar heel soms mislukt dat plakken van die nieuwe foto. Bijvoorbeeld als er een druppel water op komt, dan lopen de kleuren een beetje uit. Of als er een klein stukje zoek raakt. En zoiets is bij Floor gebeurd.” Ze snapt het helemaal. En ze snapt ook dat dat puzzelen met die stukjes foto meestal goed gaat. Ze begint weer te bungelen met haar beentjes en mee te zingen met de muziek. Floor moet lachen. We gaan weer gezellig verder.

 

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief en blijf op de hoogte

 

én

 

Deel deze pagina via Social Media