Agenda

 

“U wordt verwacht op donderdag 6 oktober, om 13.30uur.” Maar dan kán ik helemaal niet, dan mag ik een gastcollege aan jeugdartsen geven. “Helaas, Agenda heeft voor nieuwe patienten alleen tijd op de donderdag, om 13.30uur”

 

“Agenda nodigt u uit voor komende donderdag 13.30uur én voor aanstaande maandag, 09.30uur.” “Oh, moet u dan uw werkafspraken verzetten en opvang voor het gezin regelen en is dat lastig op deze korte termijn? Tsja, Agenda is nogal druk, dus verzetten is lastig.” “Combineren is al helemaal lastig!”

 

“Op woensdag 19 oktober is patient ingepland voor de operatie. Patient is hiervan op de hoogte” beweert Agenda onverwachts. Maar Agenda heeft het (gelukkig!) mis. Agenda maakt ons hiermee wel erg onrustig.

 

“Agenda ziet nog een gaatje….” “Agenda is helaas dubbel geboekt!” “Agenda kan pas kort vantevoren met zekerheid aangeven of het door kan gaan” “Nee, Agenda kan niet zo ver vooruit kijken”

 

Agenda, je kent haar wel. Soms heeft ze een wat zakelijke outfit aan, soms een fleurig printje. Ze kent ons ook allemaal. Sterker nog, Agenda bepaalt ons leven. Zelf heeft ze echter een heel eigen leven. Een leven waar wij nauwelijks grip op hebben. En daarmee steelt ze heel wat tijd, ruimte en energie van ons, euro’s zelfs pikt ze onder onze neus weg. Soms blokkeren we Agenda, maar dan stroomt ze snel over en schopt ze alles in de war. Agenda is soms echt een drama-queen!
Agenda vraagt ons om ons telkens opnieuw te voegen naar haar grillen. Wanneer zij kan móeten wij kunnen; wíj moeten flexibel meebewegen terwijl zíj vast houdt aan haar eigen planning. Soms voert Agenda als excuus aan dat ze zichzelf niet onder controle heeft, maar dat iemand anders haar aan stuurt, dat een ander bepaalt waar zij, en dus wij, ingepland worden. En dan volgen wij Agenda dus maar weer gedwee. Soms wordt Agenda boos, vooral als andere Agenda’s zich met haar gaan bemoeien. Daar kan Agenda dus écht niet tegen; dan gaat ze met rode kruizen gooien en blijft ze voet bij stuk houden.

 

Agenda is eigenlijk helemaal niet patientvriendelijk. Agenda is eigenlijk vréselijk! Agenda vindt alleen zichzelf belangrijk. En wat doen wij? Wij bevestigen haar daar ook telkens in! Wij laten Agenda gewoon haar gang gaan. Hoe veel tijd, ruimte, energie én euro’s Agenda ons ook kost. Hoe kunnen we Agenda helpen, haar wat patientvriendelijker, menslievender te maken? Ik maak graag een afspraak met je om te praten over Agenda.

 

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief en blijf op de hoogte

 

én

 

Deel deze pagina via Social Media